Ne glede na to, ali ste lastnik majhnega podjetja, samostojni podjetnik ali velika korporacija, je Facebook oglaševanje lahko odličen način za doseganje ciljnega občinstva in rast podjetja. S skoraj tremi milijardami aktivnih uporabnikov je Facebook ena najbolj priljubljenih platform družabnih medijev na svetu, zato je to odlično mesto za oglaševanje. Vendar pa je zaradi številnih podjetij, ki tekmujejo za pozornost na Facebooku, pomembno, da so vaši oglasi dobro oblikovani in usmerjeni k določenemu občinstvu. V tem izčrpnem vodniku po oglaševanju na Facebooku bomo predstavili vse, kar morate vedeti o ustvarjanju uspešnih oglasov na tej platformi. Priporočamo vam, da kliknete na povezavo v kolikor vas zanima Facebook oglaševanje.

Vrste oglasov v Facebooku

Facebook oglaševanje omogoča več vrst oglasov. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete pravo obliko za svoje specifične cilje. Slikovni oglasi so najpreprostejša vrsta oglasov v Facebooku. Sestavljeni so iz ene same slike ali fotografije izdelka ter kratkega besedila. Najboljši so za podjetja, ki želijo svoje izdelke ali storitve predstaviti na preprost in vizualno privlačen način. Video oglasi so podobni slikovnim oglasom, vendar namesto slik uporabljajo videoposnetke. Videoposnetki so idealni za podjetja, ki želijo povedati zgodbo ali podrobneje predstaviti svoje izdelke. Facebook oglaševanje omogoča tudi vrtljive (carousel) oglase, kjer se uporablja več slik ali videoposnetkov. Idealni so za podjetja, ki želijo predstaviti različne izdelke ali povedati daljšo zgodbo. Oglasi z zgodbo (story) so novejša vrsta oglasov v Facebooku, ki se prikažejo med uporabnikovimi novicami, kot da bi šlo za objavo prijatelja. Oglasi z zgodbo so najboljši za podjetja, ki želijo ustvariti bolj osebno povezavo s ciljnim občinstvom. Zdaj, ko poznate različne vrste oglasov na Facebooku, si oglejmo, kako jih ustvariti.

Ustvarjanje oglasa

Pri ustvarjanju oglasa morate imeti v mislih tri stvari: besedilo, vizualne podobe in gumbe za poziv k akciji. Podrobneje si oglejmo vsakega od teh elementov. Besedilo oglasa mora biti jasno in jedrnato. Pojasniti mora, kaj ponujate in zakaj je to dragoceno za bralca. Naslov oglasa je še posebej pomemben, saj je prva stvar, ki jo ljudje vidijo. Poskrbite, da bo vaš naslov pritegnil pozornost in vključeval poziv k dejanju, na primer “Kupi zdaj!” ali “Prijavite se še danes!”. Vaš oglas mora vključevati vizualne podobe, ki so pomembne za vaš izdelek ali storitev. Slike in videoposnetki so najpogostejše vrste vizualnih prikazov, ki se uporabljajo v oglasih na Facebooku. Če uporabljate sliko, poskrbite, da bo kakovostna in da bo pritegnila pozornost. Videoposnetki naj bodo kratki in osredotočeni na eno samo sporočilo.