spletni prevajalnikiDandanes lahko skoraj do vseh informacij dostopamo s pomočjo miške, kot temu pravimo. Internet je zaenkrat najbolj množično sredstvo za komuniciranje in prenos podatkov kamor koli po svetu. Seveda ima slednji poleg mnogih prednosti tudi svoje slabosti.

Brskanje po tujejezičnih straneh ni problem, tudi če ne poznamo tega jezika. Obstajajo namreč številni brezplačni prevajalniki, ki nam pomagajo pri prevodih. Tak prevajalnik sicer ni kdo ve kako zanesljiv, a “za prvo silo” je dober. Trije največji iskalniki na svetu, ki ponujajo brezplačne prevajalnike, so trenutno: Google Translate, Bing (Microsoft) Translator in Yahoo Babelfish. Obstaja pa tudi cela kupica manjših prevajalnikov od katerih velja omeniti med Slovenci najbolj priljubljenega – slovensko angleški slovar.

Po nedavnih raziskavah se je Google Translate izkazal za najboljši brezplačni prevajalnik. Spletni prevajalniki močno konkurirajo delu prevajalcev. Slednji za mnoge postajajo preteklost, saj lahko sedaj besedilo zasilno prevedemo sami z le nekaj kliki. Brezplačni spletni prevajalnik resda omogoča hitro in enostavno prevajanje teksta, a ker je jezik živa tvorba, ki se nenehno spreminja, “ročno” prevajanje ne bo kar takoj izginilo.