Rekuperatorji so prezračevalne naprave, namenjene izboljšanju kakovosti zraka v prostorih in energetski učinkovitosti stavb. Te naprave uporabljajo kombinacijo ventilatorjev, filtrov in izmenjevalnikov toplote za izmenjavo ustaljenega, onesnaženega zraka iz notranjosti stavbe s svežim zrakom od zunaj. Rekuperator odvzema izhodni zrak iz objekta in ga vodi skozi toplotni izmenjevalnik, kjer se zrak predhodno segreje ali ohladi z vstopnim zrakom. Ta postopek pomaga ohranjati želeno temperaturo v zgradbi, hkrati pa zmanjša porabo energije. Več o sistemih prezračevanja, energijskih rešitvah in rekuperatorjih si lahko preberete na naslovu https://www.termoshop.si/produkti/prezracevanje-z-rekuperacijo/.

Prezračevanje objektov

Rekuperator je najučinkovitejši in cenovno najučinkovitejši način prezračevanja objekta, saj pripomore k manjši porabi energije in večji kakovosti zraka v prostorih. Naprava ponuja odličen način za znižanje računov za energijo, saj je vhodni zrak pred vstopom v stavbo predhodno ogret ali predhodno ohlajen. To omogoča učinkovitejše delovanje klimatske naprave ali ogrevanja, kar zmanjša stroške energije.
Poleg prihranka energije rekuperator pripomore tudi k boljši kakovosti zraka v prostorih. Naprava lahko filtrira prah, cvetni prah in druge onesnaževalce iz zraka ter tako zagotavlja bolj zdravo okolje za tiste v stavbi. Naprava prav tako pomaga vzdrževati konstantno temperaturo v zgradbi in preprečuje drastična temperaturna nihanja, ki lahko povzročijo nelagodje ali zdravstvene težave.
Rekuperatorji postajajo vse bolj priljubljeni v poslovnih in stanovanjskih objektih, saj ponujajo stroškovno učinkovit način za znižanje računov za energijo in izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Napravo je enostavno namestiti in vzdrževati, zaradi česar je privlačna izbira za tiste, ki želijo izboljšati prezračevalni sistem svoje stavbe.