Italijanščina, jezik naših sosedov, spada med uradne evropske jezike in je znotraj Evropske unije poleg Italije uradni jezik še v petih drugih državah, med drugim tudi v slovenski Istri. Italijani slovijo kot narod, ki med svoje odlike ravno ne more prištevati tudi dobrega znanja tujih jezikov, kar je značilno za nas. Slovenci smo znani po odličnem znanju tujih jezikov in tu zagotovo prednjačijo jeziki sosednjih držav.

Toda praktičnost in lahko navezovanje stikov nista edina razloga za učenje italijanščine. Italijanščina (več na www.italijanscina.com) je jezik naroda z izredno bogato zgodovino in kulturno dediščino.

Romanske korenine so odražajo v vseh porah jezika in ljudi apeninskega polotoka. S svojim neponovljivim ritmom in temperamentom si je italijanščina pridobila ogromno oboževalcev in tudi precej sovražnikov, ki se ob skupini glasnih Italijanov le naježijo in začnejo iskati možnosti za pobeg. Preostali pa so nad tem čustvenim jezikom in njegovo osupljivo književnostjo navdušeni.